BOGANMELDELSE: the life-changing magic of tidying up

IMG_0861

Alle der kender mig privat ved, at jeg har en helt speciel – og en kende nørdet – kærlighed til mit hjem og især det at holde orden i mit hjem. Som barn var en af mine favorit lege at rode mit Barbie-hus til, således at jeg kunne bruge en hel eftermiddag på at rydde det op igen. Selv i dag nyder jeg at bruge 10 meditative minutter på at rydde op i en skuffe, som er blevet lidt for rodet eller snusket. For mig er det en kærlighedshandling til både mig selv og til mine ejendele. De ting jeg ejer, holder jeg af, og jeg bliver glad ved tanken om, at de bliver passet på, og ligger komfortabelt og trygt på deres udvalgte pladser. Man skulle derfor ikke tro, at jeg som barn og især teenager har haft et af de mest rodede og (jeg indrømmer pinligt!) til tider direkte ulækre værelser. Da jeg for 3 år siden for første gang læste Marie Kondos bog, fik jeg en stor aha-oplevelse i forhold til mine meget rodede teenage-dage.

Marie Kondo advokerer i sin bog, the life-changing magic of tidying up, for KonMari-metoden, der er hendes tilgang til oprydning. Bogen skiller sig ud, fordi den ikke blot handler om at leve i ens hjem på en bedre måde, men at opnå større glæde i ens hjem og i en selv gennem processen at rydde op. Den bedste måde til at opnå et konsekvent opryddet hjem, uden tilbagekomsten af uorden og rodede skuffer, er, ifølge Kondo, at udføre en dybdegående enkeltstående oprydning af ens hjem. Formålet med dette er at opnå en intens erfaring af, hvad der er vigtigt i ens liv, og hvordan et hjem i orden bidrager til, at vi kan indse og opnå de mål, som vi har for vores liv.

Marie Kondos bog indeholder mange reflektioner og råd til forhandlingen mellem en selv og ens leveomgivelser. Den er en konkret struktureret vejledning i, hvordan man går igennem den store enkeltstående oprydning, og hvad de gavnlige følgevirkninger er af processen. Jeg synes, det er en bog, som er værd at læse for alle der døjer med rod, men også for dem der ønsker større indsigt i sig selv. Her er mine fem bedste råd fra bogen, og de refleksioner som jeg har dannet i mødet med dem:

  1. Oprydning er en egenskab. At holde orden i ens hjem er noget, som vi ikke kan forvente er fuldt med under undfangelsen. Det er en evne. Og det er en evne, fordi ved sortering og oprydning af ens ejendele er man afhængig af at kunne identificere, hvad der er vigtigt for én at beholde, OG at kunne sige farvel til genstande der ikke længere giver glæde. Begge dele kræver træning. Det lyder simpelt, men jeg tror, at vi alle har genstande, der bebor vores hjem pga. dårlige undskyldning – kender I f.eks. hvad-hvis-jeg-får-brug-for-den-en-dag-syndromet?
  2. “Does it spark joy?” Ifølge Kondo kan vi mærke, når vi tager en genstand i hånden, hvorvidt den skaber glæde i os eller ej. Det vigtige er ikke, om en genstand er blevet umoderne, slidt eller barnlig, det handler om den intuitive glæde. Når vi lytter/føler efter, hvorvidt en genstand avler glæde i os, træner vi vores evne til at være i dialog med os selv. I løbet af en meditativ sortering af mine ejendele, er det min erfaring, at jeg altid har lært mig selv bedre at kende. Hvad betød noget for mig førhen?  Hvorfor betyder andre ting mere for mig nu? Og hvad har aldrig ændret sig? Kondos argument for at gennemgå alting på denne måde er med det mål for øje, at vi skaber os et hjem, hvor vi er omringet af ting, og kun ting, som bringer os reel glæde. Lyder det ikke rart? (Den samme indstilling kan med fordel også bruges, når vi erhverver os nye ting – Hvor stor glæde bringer det mig at eje denne ting?)
  3. Visualiser og konkretiser din drømme-livstil. Ifølge Kondo, bør man som noget af det første, før man begynder at sortere og rydde op, skabe sig en klar, konkret visualisering af hvilken livsstil, man ønsker, at ens hjem skal skabe rammerne for. Hvad er det for en version af en selv, som man godt vil give mere rum til? Hvad skaber glæde, når man vender hjem fra arbejde efter en hård dag? Idéen bag at lave én stor oprydning, som muliggør at holde ens hjem nemt rydeligt og overskueligt, er, at vi får mere tid og plads til at arbejde på vores personlige mål i stedet for at flytte rundt på rod og nullermænd.
  4. Foldning af tøj med KonMari metoden giver virkelig meget mere plads! Ens garderobe bliver væsentlig mere overskuelig og smuk, når den udelukkende består af beklædningsgenstande, man faktisk elsker. Den bliver dog også desto mere smuk, når alting er enten hængt op nydeligt eller foldet og placeret i fine rækker. Alt hvad der kan foldes, folder jeg med KonMari-metoden. Metoden giver ikke magiske kræfter til dit tøj eller fjerne mirakuløst pletter. Men, efter jeg er begyndt at folde i rektangulære “pakker” og placere sweatere, viskestykker, sokker etc. opretstående i kasser – IKEA har nogle rigtig fine hvide stofkasser, som er perfekte til formålet – da har jeg haft meget nemmere ved, at se hvor meget tøj jeg har, lægge det på plads hurtigt og der er ikke de samme rodede skuffer som før! (Metoden er desuden utrolig velegnet, når kufferten skal pakkes til sommerferien).
  5. Sig altid ordentlig farvel. Essentielt for Marie Kondos metode, er at sige ordentlig farvel til en kasseret genstand, som ikke længere bringer os glæde. Tak og farvel. Personligt finder jeg denne respekt og besjæling af ens genstande utrolig værdifuld. Selvom en ting ikke længere betyder noget for os mere, den er måske gået i stykker, eller vi holdt måske kun fast på den for andres skyld, da har genstanden stadig tjent os efter bedste evne. Vores hjem og genstandene i dem beskytter og værner os, og ofte er det os, der har valgt dem – det er ikke dem, som har valgt os. Når vi bogstaveligt siger tak og farvel til en genstand, tillader vi os selv at værdsætte relationen mellem vores ting og os selv, at påskønne vores egen personlige udvikling med genstanden, og at erkender det valg og ansvar, vi tog, da vi valgte at adoptere genstanden ind i vores hjem.

Hvis I ikke allerede har regnet ud, hvad der gik galt på mit teenageværelse for mange år siden, så får I en lille opsummering her: For det første havde jeg ALT FOR MANGE TING, og mange af dem gav mig meget lidt glæde (host-host-hoarder-host). For det andet havde meget få ting en fast plads, som de kunne vende tilbage til, når jeg var færdig med at bruge dem. Og for det tredje var det svært for mig at give slip på ting, som jeg havde erhvervet mig i fortiden, fordi jeg ikke havde en klar idé om, hvad der virkelig betød noget for mig i nutiden.

Hvis I får lyst til at læse bogen, så håber jeg, at den vil inspirere jer til at skabe mere glæde i forholdet mellem jeres hjem og jer selv. Hvis I har nogen spørgsmål til bogen eller input til indlægget her, da er I mere end velkomne til at efterlade en kommentar. Til sidst er der bare at sige: god uge til jer alle!

Kommentarer

kommentarer